Thursday, May 22, 2008

Piramide van de Tovenaar Dag 13, 27-Juli-2004.

Piramide del Aidvino, Piramide van de Tovenaar. Wordt ook wel piramide van de dwerg, of piramide van de waarzegster genoemd.Volgens de legende werd de piramide in 1 nacht gebouwd door de zoon van een tovenaar, een dwerg die uit een ei gekomen was. Piramide van de Tovenaar', BGCOLOR, 'cc9933', CAPTIONSIZE, 4, WIDTH, 650, HAUTO, VAUTO);" onmouseout="return nd();">Hier de volledige legende

In feite is het bouwwerk een samenvoeging van 5 verschillende tempels waarvan de bouw zeker enkele eeuwen geduurd moet hebben.
De piramide heeft een hoogte van 42m. Helaas mag je er niet meer opklimmen (juli 2004)

De achterkant van de piramide De achter kant van de piramide moet een gigantisch masker voorstellen.

Casa de las Monjas”, het nonnenklooster Het plein achter de piramide van de tovenaar heet het “Casa de las Monjas”, het nonnenklooster. Het is een naam die de Spanjaarden verzonnen hebben maar eigenlijk niet klopt. Het bestaat uit 4 grote lange paleizen rondom een rechthoekige binnenplaats. Deze komt overeen met de grondvorm van de Maya-kosmos. Het noordelijke gebouw verheft zich op het hoogste plateau en is het “ hemelhuis”. Op de laagste plaats ligt het zuidelijke gebouw, dat voorzien is van symbolen uit de onderwereld. De gebouwen in oosten en westen zijn op een tussen hoogte aangelegd. D.w.z. het aardoppervlak en de route van de zon van oost naar west. De westelijke muur rechts op de foto is bijv. 60 meter lang en heeft indrukwekkende figuren op zich.

Detail van westelijke muur

Detail van de westelijke muur.

Een ratelslang, 3 maskers van de regengod Chac gestileerd met uitbouwen van de afbeeldingen van Chac.

Oostelijke muur


Marea Piramida este intruchiparea cunostintelor si experientelor primelor piramide. Marea piramida are in partea nordica trei piramide maricele, asa numitele piramide satelit. Acestor trei piramide li s-a asociat cate un nume de regina, cu care se crede ca are legatura. Prima piramida este Piramida lui Hetephres, a doua este Piramida lui Merietes, iar a treia este cunoscuta in istorie sub numele de Piramida lui Henutsen. Fiecare dintre aceste piramide au cate un pasaj descendent care duce de la intrarea in piramida la camera principala. Cele 2 piramide de la margine mai au cate 3 piramide mai mici, deci de fapt acolo sunt in total 9 piramide nu 3 (lucru ce se poate observa si in pozele alaturate).

No comments: