Monday, November 10, 2008

Rigla orizontala

Odată cu lansarea aplicaţiei Word 2000 se deschide în fereastra aplicaţiei şi o fereastră fişier care conţine un nou document de tip Word numit automat Document1. Următoarele documente nou create se vor numi Document2, Document3, etc. Odată cu aplicaţia este posibil să apară şi o agrafă pe o coală de hârtie sau o altă imagine care reprezintă asistentul Office. Acest asistent te îndrumă pe toată perioada editării documentelor şi poate să-ţi răspundă la întrebări.

Fereastra aplicaţiei Word este compusă din următoarele elemente:

 bara de titlu compusă din:

• pictograma meniului sistem care conţine următoarele comenzi: Restore (aduce fereastra la dimensiunile avute înaintea maximizării), Move (permite deplasarea ferestrei, dacă nu este maximizată), Size (redimensionează fereastra), Minimize (reduce dimensiunea ferestrei la un buton în bara de task-uri), Maximize (măreşte fereastra la dimensiunea maximă a ecranului), Close (închide fereastra curentă);

• titlul ferestrei care conţine numele fişierului (Document1) şi numele aplicaţiei (Microsoft Word);

• trei butoane care dublează comenzile din meniul sistem: – Minimize, / – Maximize/Restore, – Close.

 bara de meniuri – conţine toate comenzile care se pot folosi la un moment dat, organizate în meniuri şi submeniuri;

 barele de unelte (Toolbars) – conţin cele mai uzuale comenzi;

• bara de unelte standard (Standard) – conţine comenzile legate de utilizarea fişierelor şi inserare a unor obiecte uzuale (tabel tip Word, tabel Excel, etc.);

• bara de formatare (Formatting) – conţine comenzile de formatare a textului şi a paragrafelor ;

• bara de desenare (Drawing) – conţine comenzile cu ajutorul cărora se pot crea şi formata obiecte grafice (linii, forme geometrice, culori, etc.);

• alte bare de unelte în funcţie de obiectul care se formatează.

Notă. 1. Word 2000 conţine cam 20 de bare de unelte diferite, dar, în general, numai două sau trei dintre acestea sunt vizibile. Barele cu instrumente sunt adaptabile, iar butoanele vizibile se pot modifica în funcţie de necesităţi. Dacă ai nevoie de alte comenzi poţi să creezi propriile bare de unelte sau să adaugi comenzi în cele existente.

Notă. 2. Barele de unelte şi bara de meniu nu au o poziţie fixă. Ele pot fi mutate, transformate ca în imaginea de mai jos, redimensionate.

Notă. 3. Deplasând cursorul mouse-ului pe un buton dintr-o bară de unelte, pe ecran se afişează numele butonului (numele comenzii).

 două rigle:

• rigla orizontală – permite modificarea rapidă a marginilor stângă şi dreaptă a paragrafelor, inserarea, ştergerea sau modificarea poziţiei stopurilor tabelare (tabs stop), modificare lăţimii coloanelor;

• rigla verticală – permite modificarea cu uşurinţă a marginilor de sus şi de jos a paginilor, a antetului şi a subsolului, înălţimea liniilor din tabel;

 bare de derulare verticală şi orizontală – permit deplasarea pe orizontală şi pe verticală în cadrul documentului; în partea stângă a barei de derulare orizontală se află patru butoane care permit schimbarea modului de afişare;

 spaţiul de lucru – reprezintă zona în care se introduce textul şi celelalte obiecte din care se compune documentul; pe suprafaţa de lucru se află punctul de inserare, care este o linie verticală care clipeşte şi indică locul în care se vor scrie caracterele trimise de la tastatură;

 bara de stare – conţine informaţii despre documentul curent, poziţia punctului de inserare şi regimul de editare utilizat.

UTILIZAREA COMENZILOR WORD 2000

Prin comandă se înţelege o instrucţiune care comunică aplicaţiei Word să efectueze o anumită operaţie. Pentru a lansa în execuţie o comandă trebuie să o selectezi:

 din bara de meniuri;

 din barele de unelte;

 folosind combinaţiile de taste asociate comenzilor;

 din meniul rapid.

Alegerea unei comenzi din bara de meniuri se face în felul următor:

Cu ajutorul mouse-ului Cu ajutorul tastaturii

1. poziţionezi cursorul mouse-ului pe meniul dorit, execuţi un clic şi se derulează o listă cu toate, sau o parte, din opţiunile meniului respectiv; 1. apeşi tasta F10, sau tasta Alt, sau combinaţia Alt + literă, unde literă reprezintă litera subliniată din cadrul meniului şi apoi apeşi tasta săgeată în jos pentru a vedea opţiunile meniului;

2. din această listă alegi următoarea opţiunea dorită; 2. foloseşti tastele săgeţi pentru a te deplasa printre opţiunile meniurilor;

3. în cazul în care opţiunea selectată este un submeniu se reia pasul 2. 3. tastează Enter când ai ajuns pe comanda dorită.

Alegerea unei comenzi din bara de unelte se poate face numai cu ajutorul mouse-ului. Înainte de a da o comandă din bara de unelte trebuie ca bara care conţine acea comandă să fie vizibilă. Modul în care se afişează sau se ascunde o bară de unelte se va detalia în lecţia următoare. Pentru a alege comanda poziţionezi cursorul mouse-ului pe butonul ce poartă numele comenzii şi execuţi clic.

Combinaţiile de taste care sunt asociate comenzilor le vezi în meniu în dreptul comenzii respective sau în Help. Nu toate meniurile au asociate combinaţii de taste, dar o listă completă a acestor combinaţii de taste se poate obţine cu ajutorul asistentului tastând „keyboard shortcuts” şi apoi apăsând butonul Search.

Pentru a alege o comandă din meniul rapid trebuie mai întâi activat astfel:

 cu ajutorul tastaturii – Shift + F10;

 cu ajutorul mouse-ului – clic dreapta.

După activarea acestui meniu alegi comanda dorită şi apeşi tasta Enter sau execuţi clic.

Notă. La un moment dat anumite comenzi (din meniu, din meniul rapid sau din barele de unelte) pot fi inactive.

MODURI DE VIZUALIZARE A DOCUMENTELOR

Vizualizarea documentelor în Word 2000 poate fi făcută în mai multe moduri în funcţie de tipul de editare pe care vrei să-l efectuezi. În fiecare mod de vizualizare te poţi concentra asupra unor aspecte diferite ale procesului de editare. Modul de vizualizare implicit este Normal View. La o deschidere ulterioară a aplicaţiei modul de vizualizare folosit va fi cel utilizat în momentul închiderii anterioare a aplicaţiei.

Mod de vizualizare Explicaţii

Normal View Acest mod de vizualizare este folosit, în general, pentru introducerea, editarea şi formatarea textului. Normal View prezintă textul într-o formă simplificată, astfel că viteza de editare creşte. În acest mod de vizualizare nu sunt afişate chenarele, antetele şi subsolurile, obiectele şi imaginile.

Web Layout View Acest mod de vizualizare este folosit pentru a crea pagini Web sau documente care sunt afişate direct pe ecran. Textul şi celelalte obiecte sunt afişate aşa cum le-ar afişa un browser de Internet.

Print Layout View Acest mod de vizualizare prezintă documentul aşa cum ar arăta el pe hârtie. Sunt afişate corect antete şi subsoluri, note de subsol şi note de sfârşit, imaginile şi celelalte elemente componente. Acest mod se foloseşte pentru testarea finală a paginii. Dezavantajul este utilizarea accentuată a resurselor calculatorului.

Print Preview Acest mod de vizualizare permite afişarea documentului la dimensiuni mai reduse pentru a avea o privire de ansamblu asupra aranjării în pagină a informaţiei.

Outline View Acest mod de vizualizare prezintă structura documentului şi permite mutarea, copierea şi reorganizarea acestuia prin simpla tragere a titlului. În acest mod poţi afişa doar titlurile importante sau să extinzi afişarea conţinutului pentru titlurile de interes sau pentru întreg documentul. Modul Outline View permite lucrul cu documente principale şi subdocumente. Un document principal (master document) permite crearea şi modificarea cu uşurinţă a documentelor foarte mari. Nu sunt afişate chenarele, antetele şi subsolurile.

Obs.: Reciteşte acest tabel în momentul în care te familiarizezi cu cea mai mare parte din conceptele pe care le utilizează această aplicaţie.

Trecerea de la un mod de vizualizare la altul se realizează prin selectarea din meniul View a modului dorit sau prin apăsarea unuia din butoanele aflate în stânga barei de derulare orizontală ( ) corespunzător modului de vizualizare dorit. În afară de aceste moduri de vizualizare mai există posibilitatea de a vizualiza documentul pe întreg ecranul şi la diferite dimensiuni (factori de scalare ). Vizualizarea pe întreg ecranul se realizează selectând din meniul View opţiunea Full Screen, iar pentru a modifica factorul de scalare al documentului se selectează din lista zoom ( ), care se găseşte pe bara standard, factorul de scalare dorit.

Tot în acest loc merită amintit faptul că editorul permite împărţirea spaţiului de lucru în două. Fiecare parte dispune de bare proprii de derulare, butoane proprii de schimbare a modului de vizualizare, rigle verticale şi orizontale proprii. Acest lucru îţi permite ca într-una din părţile spaţiului de lucru să vizualizezi şi să editezi într-un mod, iar în cealaltă parte într-un alt mod, pe aceeaşi pagină sau pe pagini diferite.

Împărţirea în două a spaţiului de lucru o realizezi astfel:

 Din meniul Window selectezi comanda Split. În urma acestei comenzi în mijlocul ecranului apare o linie orizontală.

 Cu ajutorul tastelor săgeată în sus () şi săgeată în jos () sau prin mişcarea mouse-ului deplasează linia de separare a ecranului până la poziţia dorită.

 Apeşi tasta Enter sau execuţi clic.

Wednesday, November 5, 2008

Situatia din America


Dupa alegerile din SUA Obama a devenit noul presedinte al SUA.

Alegerea lui Obama este istorica într-

o ţară unde populaţia de culoare nu avea acces de facto la birourile de vot în urmă cu numai jumătate de secol, sublinia însuşi învingătorul alegerilor prezidenţiale de marţi, în urmă cu câteva luni.

Starea economiei este, în opinia americanilor, cea mai stringentă problemă cu care se confruntă Statele Unite.

Sondajele efectuate la ieşirea de la urne au demonstrat că 62% dintre alegatori sunt interesati de acest subiect, în timp ce situaţia din Irak sau terorismul îi preocupă doar pe 10 respectiv 9% dintre americani.
Barack Obama a obţinut deja două mici victorii, pe Costa de Est.Între ele şi Dixville, o localitate din statul New Hampshire,cu 21 de votanti. Barack Obamaa obtinut aici 15 voturi, fata de doar 6 primite de John McCain.
Alaska este ultimul stat unde se va încheia procesul de vot miercuri, la ora 08:00. În cazul în care cursa va fi strânsă, anunţul va întârzia câteva ore.